Home LCR

 

Hieronder vindt u een overzicht van de laatste nieuwsberichten. Niet meer geldige berichten worden van de website verwijderd.


 • 27/01/2017: Update zika virus in Latijns-Amerika

  Op 15 mei 2015 heeft het ministerie van Volksgezondheid van Brazilië bevestigd dat er mensen in Brazilië besmet zijn geraakt met het zika-virus. Dit is de eerste keer dat dit virus in Brazilië is gerapporteerd. Het virus is voor het eerst ontdekt in 1947 in Oeganda. Wereldwijd is er een aantal uitbraken gerapporteerd in Afrika en Zuidoost-Azië. Eind 2013 zijn er ook uitbraken gemeld in Frans-Polynesië en omringende eilanden waaronder ook Paaseiland. Sinds mei heeft het virus zich verspreid naar verschillende gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, waaronder ook landen als Curaçao, Suriname, Aruba, St Maarten en Bonaire. Het is waarschijnlijk dat het virus zich verder zal verspreiden over Zuid- en Midden-Amerika. De landen waar autochtone gevallen zijn gemeld, worden per land op de website van het LCR geplaatst onder 'advies per land'. In gebieden waar zikavirus is gemeld komen ook denguevirus en chikungunyavirus voor. Al deze virussen worden door dezelfde muggen overgedragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Voor reizigers naar deze gebieden wordt geadviseerd met name overdag strikte antimuggenmaatregelen te nemen. Zie ook de folder 'DEET op reis'. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een zikavirusinfectie opgelopen tijdens de zwangerschap een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Een mogelijke associatie van zikavirusinfecties met Guillain-Barre syndroom is onlangs beschreven.

  In het algemeen zijn vrouwen tijdens de zwangerschap kwetsbaarder voor infectieziekten. Daarom wordt reizen naar de malaria- of gelekoortsgebieden tijdens de zwangerschap in het algemeen afgeraden. Het LCR adviseert aan zwangeren om de risico’s van een reis naar de tropen goed af te wegen vanwege het vóórkomen van tropische infectieziekten, zoals dengue, malaria en chikungunya. Dit geldt dus ook voor zikavirusinfecties. De WHO adviseert sinds 8 maart 2016 aan zwangeren vrouwen om niet naar gebieden te reizen waar zikavirus voorkomt. Zwangere vrouwen die een reis overwegen of in gebieden zijn geweest waar het zikavirus voorkomt, verwijzen wij naar de website van het RIVM. Ook voor alle veel gestelde vragen over het zikavirus verwijzen wij u naar de website van het RIVM.

  Voor het boeken van een reis wordt altijd aan zwangere vrouwen geadviseerd informatie in te winnen bij een reizigersadvies en -vaccinatiebureau.

   

  Bron: PAHO WHO en RIVM

 • 24/01/2017: Update aangepast polio vaccinatiebeleid

  Op 5 mei 2014. heeft de WHO de internationale verspreiding van het wild poliovirus een 'Public Health Event of International Concern (PHEIC) verklaard'. Dit betekent dat het een internationale volksgezondheidsbedreiging betreft en een gecoördineerde aanpak vanuit de WHO mogelijk maakt. In 2014 heeft verspreiding plaatsgevonden van polio van Pakistan naar Afghanistan, van Afghanistan (terug) verspreid naar Pakistan, van Syrië naar Irak en van Kameroen naar Equatoriaal Guinea. Voor al deze landen heeft de WHO toen een aangepast vaccinatiebeleid ingevoerd.

  In de afgelopen 12 maanden is er geen verspreiding van het poliovirus meer geweest vanuit Syrië, Kameroen, Equatoriaal-Guinnee en Afghanistan naar andere landen. Daarom is het aangepaste poliovaccinatie beleid voor deze landen niet meer van toepassing. Het aangepast vaccinatiebeleid is nog wel van toepassing voor reizigers naar Pakistan. 

  Vanwege een internationale verspreiding van het poliovirus geldt een aangepast vaccinatiebeleid voor reizigers die langer dan 4 weken naar Pakistan gaan. Het poliovirus was in 2013 bijna uitgeroeid, maar heeft zich in 2014 verspreid naar meerdere landen. Om te voorkomen dat het poliovirus zich verder verspreid over de wereld moeten alle reizigers die langer dan 4 weken naar Pakistan gaan zich laten inenten tegen polio (DTP vaccinatie). Bij vertrek uit Pakistan kan worden gecontroleerd of men tegen polio is gevaccineerd. Deze vaccinatie moet bij vertrek uit Pakistan niet langer dan 12 maanden geleden zijn gegeven. 


  Bron: WHO / Polio Eradication Initiative

   

 • 03/01/2017: Influenza A(H7N9) meldingen in China

  Op 31 maart 2013 hebben de Chinese gezondheidsautoriteiten bij de WHO patiënten gemeld met een infectie veroorzaakt door een nieuw influenzavirus, A(H7N9). Er worden nog steeds gevallen gemeld in China. Op 9 februari 2015 is er een nieuw type vogelgriep (H5N6) gemeld. Het risico op besmetting voor reizigers is laag. Wel gelden de volgende adviezen aan reizigers:  

  o  Contact vermijden met kippen en watervogels

  o  Neem geen dierlijke producten (eieren, vlees, vleeswaren, kaas of andere melkproducten, huiden, jachttrofeeëen) mee tijdens de door -en terugreis, ook niet in kleine hoeveelheden.

  o  Als u zelf kippenvlees bereidt, neem dan goede hygiënische maatregelen in acht (handen wassen) en zorg dat het vlees goed gaar en verhit is (minimaal 70 graden).

  o  Ook in restaurants is het noodzakelijk alleen goed gaar kippenvlees te eten.

  Bron: WHO