Home LCR

 

Hieronder vindt u een overzicht van de laatste nieuwsberichten. Niet meer geldige berichten worden van de website verwijderd.


 • 19/02/2019: Mazelengevallen in val Thorens, Frankrijk

  In het Franse wintersportoord Val Thorens is bij minstens 24 mensen mazelen vastgesteld. Val Thorens maakt deel uit van ‘Les Trois Vallées’. Mensen die in Val Thorens gaan skiën hebben een klein risico op mazelen indien zij niet gevaccineerd zijn.

  Vorige week werd bekend dat in Val Thorens, een populair wintersportgebied, in korte tijd 24 mensen mazelen kregen. De zieken zijn vooral seizoenswerkers, maar ook twee Deense wintersporters werden ziek.   Ben ik beschermd tegen de mazelen? De meeste mensen in Nederland zijn beschermd tegen mazelen. Vanaf 1976 wordt aan alle kinderen een vaccinatie tegen mazelen aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma, op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Mensen die vóór 1965 geboren zijn, hebben vrijwel allemaal de mazelen gehad. Zij kunnen de ziekte niet nog een keer krijgen. Mensen die tussen 1965 en 1975 geboren zijn, zijn soms niet gevaccineerd en hebben de ziekte mazelen vaak niet gehad. Voor hen kan een vaccinatie zinvol zijn. Dit geldt ook voor kinderen die nog niet gevaccineerd zijn.  

  Advies voor reizigers:

  Als u niet beschermd bent, raden wij u aan voor vertrek naar Val Thorens een BMR (bof, mazelen, rode hond) vaccinatie te halen. Dit geldt ook voor kinderen tussen de 6 maanden en 14 maanden oud die nog niet gevaccineerd zijn en contact hebben met lokale bevolking/seizoenswerkers.  

  Bron: Promed

 • 07/09/2018: Toename van WestNile virus in Europa

  Het West Nilevirus wordt overgebracht door muggen. Het seizoen waarin het virus wordt gemeld is dit jaar eerder begonnen dan normaal. Er is ook een toename te zien van het West Nilevirus bij mensen in Europa.

  Normaal gesproken loopt het seizoen van juni tot november. De eerste gevallen van West Nilevirusinfectie zijn dit keer eind mei gerapporteerd in Griekenland. Er is ook een toename te zien in het aantal gevallen in Europa. De meeste gevallen zijn gemeld in Frankrijk, Griekenland, Italië, Hongarije, Kosovo en Roemenië.

  Advies voor reizigers

  Ongeveer 80% van de mensen die het virus oplopen vertoont geen symptomen. Bij 20% komen milde griepachtige verschijnselen als koorts, hoofdpijn en spierpijn voor. U kunt het WestNile virus voorkomen door u te beschermen tegen muggenbeten. Er is geen vaccin beschikbaar tegen het West Nilevirus. Bescherming tegen muggenbeten is daarom van belang. Zie ook de folder ‘Muggenwering op reis’.

 • 11/06/2018: Het aantal gevallen van mazelen in Europa blijft toenemen

  Het aantal gevallen van mazelen in verschillende Europese landen blijft toenemen. Roemenië, Griekenland, Frankrijk en Italië meldden in 2018 de meeste gevallen binnen Europa.

  Ondanks het hoge aantal mazelengevallen in Roemenië en Griekenland is de situatie in Frankrijk en Italië op dit moment van grotere zorg. Niet of onvolledig gevaccineerde kinderen vormen de grootste risicogroep, zij hebben een grotere kans op een ernstig verloop van de ziekte.  

  Italië en Frankrijk

  Vanwege de huidige uitbraak is het voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië en Frankrijk van belang dat ze conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij familie of vrienden thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en ongevaccineerde volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Indien de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven dient deze op 14 maanden herhaald te worden.  

  Roemenië

  Het advies voor kinderen van 6 tot 14 maanden en ongevaccineerde volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 die naar Roemenië gaan, is om (vervroegde) vaccinatie tegen mazelen te nemen. Indien de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven dient deze op 14 maanden herhaald te worden.

   

  Bron: ECDC

 • 05/06/2018: Aangepast rabiŽs vaccinatieschema

  Het vaccinatieschema voor rabiës is veranderd naar twee in plaats van drie injecties vóór de reis. De Wereldgezondheidszorg (WHO) heeft dit in april 2018 bekend gemaakt. In Nederland is dit beleid sinds vandaag overgenomen.  

  Op basis van nieuw onderzoek heeft de WHO besloten dat een verkort rabiës vaccinatieschema voor een reis voldoende is. Dit beleid is in Nederland overgenomen. Vanaf vandaag is het voldoende voor reizigers om met twee rabiës vaccinaties op reis te gaan. Deze vaccins worden gegeven met een week interval. Bezoek altijd een reizigersadvies- en vaccinatiebureau om te beoordelen of het voor u nodig is om voor rabiës in te enten.

  Bron: WHO

   

 • 04/06/2018: Meningokokken ACWY-vaccinatie

  Sinds 2015 is er in Nederland een geleidelijke toename van mensen die ziek worden van meningokokken type W. Om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan is het RIVM, samen met de Jeugdgezondheidszorg, gestart met het vaccineren van peuters en tieners. De kans om de ziekte te krijgen is erg klein en door het vaccineren van deze twee groepen wordt deze nóg kleiner. Het is daarom niet nodig om alle kinderen te vaccineren.  

  Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door meerdere typen meningokokkenbacteriën. Lang niet iedereen die besmet wordt met de meningokokkenbacterie wordt ziek. Meningokokken meningitis komt overal ter wereld voor. In Nederland kwam in het begin van deze eeuw vooral type C voor. Daarom worden kinderen sinds 2002 voor meningokokken C-ziekte gevaccineerd. Mede daardoor is meningokokken ziekte sindsdien in Nederland sterk afgenomen. Sinds 2015 is er een geleidelijke toename van meningokokken type W in Nederland. Daarom wordt nu overgegaan op vaccinatie tegen meningokokken A,C,W en Y.  

  Voor meer informatie over meningokokken en de aanpassing van het Rijksvaccinatieprogramma kunt u de website van het RIVM en het RVP raadplegen.

   

 • 20/10/2017: Zikavirus: een update

  Zikavirus komt voor in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Het risico op een zikavirusinfectie is niet overal even groot. In Latijns-Amerika is dit risico groter dan in Afrika en Azië. Het zikavirus wordt overgedragen via muggen of door onbeschermd seksueel contact. Zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens wordt afgeraden om naar Latijns-Amerika te reizen.  

   

  LCR advies: zikavirus en zwangerschap

  Zikavirusinfectie in Latijns-Amerika

  - Aan zwangere vrouwen wordt afgeraden om naar gebieden in Latijns-Amerika te reizen.

  - Vrouwen met een zwangerschapswens wordt geadviseerd de zwangerschap uit te stellen tot één maand na terugkomst uit Latijns-Amerika. Er wordt geadviseerd om tot één maand na terugkomst een condoom te gebruiken.

  - Indien de mannelijke partner heeft meegereisd, wordt geadviseerd gedurende twee maanden na terugkomst een condoom te gebruiken. Het virus kan langer overleven in het sperma.  

   

  Zikavirusinfectie in Afrika en Azië

  Er bestaat een kleine kans op een zikavirusinfectie in Afrika en Azië. Zwangere vrouwen en koppels met een zwangerschapswens moeten zelf de afweging maken of ze dit kleine risico willen lopen. Als zij absoluut geen risico willen lopen dan gelden de adviezen zoals voor Latijns-Amerika.  

  Pas altijd zorgvuldig muggenwerende maatregelen toe. Zie hiervoor de folder ‘DEET op reis’

   

  Zwanger op reis naar de tropen

  Vrouwen zijn tijdens de zwangerschap kwetsbaarder voor infectieziekten. Dit geldt niet alleen voor zikavirusinfectie maar bijvoorbeeld ook voor malaria. Elke reis moet daarom goed worden afgewogen niet alleen vanwege een zikavirusinfectie. Zie voor meer informatie de folder ‘Zwanger en reizen’  

   

  De geschiedenis van het zikavirus

  Het zikavirus is voor het eerst in Oeganda waargenomen in 1947. Het virus heeft zich daarna verspreid over Afrika en Azië. Er werd gedacht dat een zikavirusinfectie een mild ziekteverloop had. De meeste mensen kregen nauwelijks ziekteverschijnselen. Meer informatie over het zikavirus vindt u hier.  

   

  Uitbraak in Latijns-Amerika

  In 2015 werd het virus voor het eerst waargenomen in Latijns-Amerika. Er ontstond een grote uitbraak. Veel mensen raakten besmet met het virus. Hierdoor werd duidelijk dat een infectie zeldzame, maar ernstige gevolgen kan hebben:

  - Een infectie kan zorgen voor neurologische verschijnselen zoals het Guillain-Barré syndroom.

  - Een infectie tijdens de zwangerschap kan zorgen voor neurologische afwijkingen bij het ongeboren kind. 

   

  Tijdens de uitbraak werd ook duidelijk dat het virus ook seksueel overdraagbaar is. Voorheen werd gedacht dat het uitsluitend via de mug werd overgedragen.  

  Het type zikavirus dat voorkomt in Latijns-Amerika verschilt van het type in Afrika en Azië. Waarschijnlijk is de kans op zeldzame en ernstige gevolgen van de ziekte in Latijns-Amerika groter.

 • 03/08/2017: Geldigheidsduur verplichte meningokokkenvaccinatie Mekka gewijzigd

  Het ministerie van Volksgezondheid van Saudi-Arabië heeft bekend gemaakt dat de geldigheidsduur voor het geconjugeerde meningokokken ACW135Y vaccin gewijzigd is van 3 naar 5 jaar. Dit betekent dat uit het vaccinatiebewijs moet blijken dat het vaccin niet langer dan 5 jaar en niet korter dan 10 dagen voor aankomst in Saoedi-Arabië gegeven is.

   

   

 • 03/05/2017: Update aangepast polio vaccinatiebeleid

  Op 5 mei 2014 heeft de WHO de internationale verspreiding van het wild poliovirus een 'Public Health Event of International Concern (PHEIC) verklaard'. Dit betekent dat het een internationale volksgezondheidsbedreiging betreft en een gecoördineerde aanpak vanuit de WHO mogelijk maakt.  Vanwege een internationale verspreiding van het poliovirus geldt een aangepast vaccinatiebeleid voor reizigers die langer dan 4 weken naar Pakistan, Afghanistan en Nigeria gaan. Het poliovirus was in 2013 bijna uitgeroeid, maar heeft zich in 2014 verspreid naar meerdere landen. Om te voorkomen dat het poliovirus zich verder verspreid over de wereld moeten alle reizigers die langer dan 4 weken naar Pakistan, Afghanistan en Nigeria gaan zich laten inenten tegen polio (DTP vaccinatie). Bij vertrek uit deze landen kan worden gecontroleerd of men tegen polio is gevaccineerd. Deze vaccinatie moet bij vertrek uit deze landen niet langer dan 12 maanden geleden zijn gegeven. 


  Bron: WHO / Polio Eradication Initiative