Home LCR

 

Hieronder vindt u een overzicht van de laatste nieuwsberichten. Niet meer geldige berichten worden van de website verwijderd.


 • 18/01/2018: Gele koorts vaccinatie aanbevolen in de steden Rio de Janeiro en São Paulo

  In de afgelopen maanden zijn er opnieuw een aantal gele koorts gevallen gemeld in Brazilië. De vaccinatie adviezen zijn daarom uitgebreid. De steden Rio de Janeiro en São Paulo zijn toegevoegd aan de gebieden waar een tijdelijk vaccinatie advies geldt.  

  Sinds december 2016 worden er gevallen van gele koorts gemeld buiten de bekende risicogebieden in Brazilië. Vanwege het verhoogde risico op de ziekte, gelden de tijdelijk gewijzigde vaccinatie adviezen. De gebieden waar gevallen gemeld worden breiden zich nog steeds uit.

  LCR advies

  Het LCR volgt de adviezen van de WHO. Vaccinatie wordt nog steeds aanbevolen voor de voormalige uitbraakgebieden. Deze adviezen zijn vooralsnog tijdelijk. Extra informatie kunt u ook vinden op de website van WHO.

   

   

 • 20/10/2017: Zikavirus: een update

  Zikavirus komt voor in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Het risico op een zikavirusinfectie is niet overal even groot. In Latijns-Amerika is dit risico groter dan in Afrika en Azië. Het zikavirus wordt overgedragen via muggen of door onbeschermd seksueel contact. Zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens wordt afgeraden om naar Latijns-Amerika te reizen.  

   

  LCR advies: zikavirus en zwangerschap

  Zikavirusinfectie in Latijns-Amerika

  - Aan zwangere vrouwen wordt afgeraden om naar gebieden in Latijns-Amerika te reizen.

  - Vrouwen met een zwangerschapswens wordt geadviseerd de zwangerschap uit te stellen tot één maand na terugkomst uit Latijns-Amerika. Er wordt geadviseerd om tot één maand na terugkomst een condoom te gebruiken.

  - Indien de mannelijke partner heeft meegereisd, wordt geadviseerd gedurende twee maanden na terugkomst een condoom te gebruiken. Het virus kan langer overleven in het sperma.  

   

  Zikavirusinfectie in Afrika en Azië

  Er bestaat een kleine kans op een zikavirusinfectie in Afrika en Azië. Zwangere vrouwen en koppels met een zwangerschapswens moeten zelf de afweging maken of ze dit kleine risico willen lopen. Als zij absoluut geen risico willen lopen dan gelden de adviezen zoals voor Latijns-Amerika.  

  Pas altijd zorgvuldig muggenwerende maatregelen toe. Zie hiervoor de folder ‘DEET op reis’

   

  Zwanger op reis naar de tropen

  Vrouwen zijn tijdens de zwangerschap kwetsbaarder voor infectieziekten. Dit geldt niet alleen voor zikavirusinfectie maar bijvoorbeeld ook voor malaria. Elke reis moet daarom goed worden afgewogen niet alleen vanwege een zikavirusinfectie. Zie voor meer informatie de folder ‘Zwanger en reizen’  

   

  De geschiedenis van het zikavirus

  Het zikavirus is voor het eerst in Oeganda waargenomen in 1947. Het virus heeft zich daarna verspreid over Afrika en Azië. Er werd gedacht dat een zikavirusinfectie een mild ziekteverloop had. De meeste mensen kregen nauwelijks ziekteverschijnselen. Meer informatie over het zikavirus vindt u hier.  

   

  Uitbraak in Latijns-Amerika

  In 2015 werd het virus voor het eerst waargenomen in Latijns-Amerika. Er ontstond een grote uitbraak. Veel mensen raakten besmet met het virus. Hierdoor werd duidelijk dat een infectie zeldzame, maar ernstige gevolgen kan hebben:

  - Een infectie kan zorgen voor neurologische verschijnselen zoals het Guillain-Barré syndroom.

  - Een infectie tijdens de zwangerschap kan zorgen voor neurologische afwijkingen bij het ongeboren kind. 

   

  Tijdens de uitbraak werd ook duidelijk dat het virus ook seksueel overdraagbaar is. Voorheen werd gedacht dat het uitsluitend via de mug werd overgedragen.  

  Het type zikavirus dat voorkomt in Latijns-Amerika verschilt van het type in Afrika en Azië. Waarschijnlijk is de kans op zeldzame en ernstige gevolgen van de ziekte in Latijns-Amerika groter.

   

   

 • 03/08/2017: Geldigheidsduur verplichte meningokokkenvaccinatie Mekka gewijzigd

  Het ministerie van Volksgezondheid van Saudi-Arabië heeft bekend gemaakt dat de geldigheidsduur voor het geconjugeerde meningokokken ACW135Y vaccin gewijzigd is van 3 naar 5 jaar. Dit betekent dat uit het vaccinatiebewijs moet blijken dat het vaccin niet langer dan 5 jaar en niet korter dan 10 dagen voor aankomst in Saoedi-Arabië gegeven is.

   

   

 • 03/05/2017: Update aangepast polio vaccinatiebeleid

  Op 5 mei 2014 heeft de WHO de internationale verspreiding van het wild poliovirus een 'Public Health Event of International Concern (PHEIC) verklaard'. Dit betekent dat het een internationale volksgezondheidsbedreiging betreft en een gecoördineerde aanpak vanuit de WHO mogelijk maakt.  Vanwege een internationale verspreiding van het poliovirus geldt een aangepast vaccinatiebeleid voor reizigers die langer dan 4 weken naar Pakistan, Afghanistan en Nigeria gaan. Het poliovirus was in 2013 bijna uitgeroeid, maar heeft zich in 2014 verspreid naar meerdere landen. Om te voorkomen dat het poliovirus zich verder verspreid over de wereld moeten alle reizigers die langer dan 4 weken naar Pakistan, Afghanistan en Nigeria gaan zich laten inenten tegen polio (DTP vaccinatie). Bij vertrek uit deze landen kan worden gecontroleerd of men tegen polio is gevaccineerd. Deze vaccinatie moet bij vertrek uit deze landen niet langer dan 12 maanden geleden zijn gegeven. 


  Bron: WHO / Polio Eradication Initiative