Home LCR

Fotobalk.jpg


HOOGTEZIEKTE


Wat is hoogteziekte?
Hoogteziekte komt voor bij mensen die snel stijgen naar grote hoogte zonder voldoende te acclimatiseren. Het lichaam krijgt dan niet voldoende tijd zich aan de hoogte aan te passen.


Waar komt hoogteziekte voor?

Hoogteziekte treedt over het algemeen pas op boven 2.500 meter.


H
oe kunt u hoogteziekte krijgen?
De oorzaak van hoogteziekte is het lage zuurstofgehalte in de lucht. Er zijn twee vormen van hoogteziekte, de milde en de ernstige, die beide veroorzaakt worden door gebrek aan zuurstof. De gevoeligheid voor hoogteziekte verschilt per individu. Wel hebben mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad meer kans er de volgende keer ook last van te krijgen.  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van hoogteziekte?
Milde hoogteziekte treedt op enkele uren tot een dag na aankomst op grote hoogte. De verschijnselen bestaan uit kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid en/of braken, duizeligheid en/of zwakte. Gemiddeld duren de klachten een aantal dagen. Milde hoogteziekte kan overgaan in ernstige hoogteziekte. De hoofdpijn en kortademigheid verergeren en treden ook in rust op, met name 's nachts. U kan zo sloom worden dat hulp nodig is bij eten en aankleden. Bij lopen ontstaat een dronkemansloop. Dit is een ernstige aandoening die zonder behandeling kan leiden tot vocht in de longen en hersenen (long- en hersenoedeem), coma en de dood.


Wat kunt u zelf doen om hoogteziekte te voorkomen?
Zo maakt u het risico op hoogteziekte kleiner:

  • Stijg langzaam naar hoogten boven 2.500 meter.
  • Acclimatiseer gedurende twee dagen als u stijgt tot boven 2.500 meter.
  • Gebruik geen alcohol of slaapmiddelen.
  • Slaap bij voorkeur niet meer dan 300 meter hoger dan de nacht tevoren.
  • In overleg met een arts kan een geneesmiddel (acetazolamide) worden gebruikt om de acclimatisering te bevorderen. Dit is middel is bedoeld voor mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad en voor diegenen die plotseling moeten stijgen naar slaaphoogtes boven 3.500 meter, waarbij acclimatisering niet mogelijk is.

Behandeling bij milde hoogteziekte bestaat uit het niet verder stijgen en eventueel afdalen als de verschijnselen niet binnen enkele dagen verbeteren of erger worden. Bij hoofdpijn kan paracetamol worden genomen. De behandeling van ernstige hoogteziekte bestaat uit direct afdalen. Dit kan levensreddend zijn. Aanvullend kunnen medicijnen en zuurstof worden gegeven.

Zie ook de folder over hoogteziekte.