Home LCR

Fotobalk.jpg


Hier vindt u informatie over de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) op reis. Algemene informatie over veilig vrijen vindt u in de folder Veilig vrijen.

 

GONORROE, SYFILIS, CHLAMYDIA


Wat is gonorroe, syfilis en chlamydia?
Gonorroe ('druiper'), syfilis en chlamydia zijn alle drie seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en worden veroorzaakt door een bacterie.  

Waar komen gonorroe, syfilis en chlamydia voor?
De ziekten komen overal op de wereld voor.  


Hoe kunt u gonorroe, syfilis en chlamydia krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
De ziekten worden overgedragen door onbeschermd seksueel contact met een besmet persoon.  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van gonorroe, syfilis en chlamydia?
De ziekteverschijnselen variëren per ziekte en kunnen geheel ontbreken. Als het niet wordt behandeld kunnen SOA ernstige complicaties veroorzaken, zoals ontsteking van de eileiders of bijbal. Syfilis kan onbehandeld zelfs na jaren beschadigingen aan het hart, hersenen, ruggenmerg en botten veroorzaken.  


Wat kunt u zelf doen om
gonorroe, syfilis en chlamydia te voorkomen?
Condooms geven een belangrijke bescherming tegen alle SOA. Neem altijd condooms mee uit Nederland. Condooms in andere landen zijn niet altijd betrouwbaar of niet in de juiste maat verkrijgbaar. De pil geeft geen bescherming tegen geslachtsziekten! Ga bij twijfel of klachten altijd naar de dokter en aarzel niet te vertellen dat u mogelijk aan besmetting heeft blootgestaan. Voor meer informatie, klik hier.


 

HEPATITIS B


Wat is hepatitis B?
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus (HBV).  


Waar komt hepatitis B voor?

De ziekte komt wereldwijd voor maar komt vaker voor in de meeste gebieden van Afrika, Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika. Zie advies per land. 


Hoe kunt u hepatitis B krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
De ziekte wordt overgedragen bij seksueel contact, bij bloed-bloedcontact en bij niet-steriele medische ingrepen (bijvoorbeeld bij de tandarts), bij het zetten van tatoeages en piercings of bij het scheren met een gebruikt mesje (bijvoorbeeld bij de kapper). In de landen waar het vaker voorkomt kunnen kinderen het ongemerkt bij de geboorte via hun moeder oplopen.


Wat zijn de ziekteverschijnselen van hepatitis B?
Vaak hebben mensen na een infectie geen of weinig klachten, terwijl ze wel besmettelijk zijn voor anderen. Als er wel klachten ontstaan, gebeurt dat meestal 2 tot 6 maanden na besmetting met een griepachtig beeld en in sommige gevallen ook geelzucht. Een deel van de mensen die de ziekte oploopt, kan chronisch drager blijven van het virus. Veel mensen die drager zijn merken daar niets van. Zij kunnen echter wel andere mensen besmetten en hebben op langere termijn een verhoogde kans om levercirrose (verlittekening van de lever) of leverkanker te krijgen.


Wat kunt u zelf doen om hepatitis B te voorkomen?
Bij een langdurig verblijf in een gebied waar het vaker voorkomt, dus waar veel mensen drager zijn van het hepatitis B virus, wordt vaccinatie aanbevolen omdat gebleken is dat mensen die langer in zo’n gebied verblijven een verhoogd risico lopen. Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersadviseur of deze vaccinatie voor uw reis wordt geadviseerd.Hieronder staan adviezen over hoe u zich tegen hepatitis B kunt beschermen. U beschermt zich zo niet alleen tegen hepatitis B maar ook tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen en ziekten die via bloed worden overgedragen:

  • Gebruik een condoom bij seksueel contact. Neem condooms mee uit Nederland. Condooms in andere landen zijn niet altijd betrouwbaar of niet in de juiste maat verkrijgbaar.
  • Laat op reis geen piercings of tatoeages aanbrengen.
  • Ga het liefst voor de reis naar de tandarts. Stel tandartsbezoek tijdens de reis zo mogelijk uit.
  • Vermijd zo mogelijk injecties, infusen en bloedtransfusies.
  • Zorg er voor niet onnodig in een ziekenhuis terecht te komen.
  • Wees voorzichtig in het verkeer.
  • Wees voorzichtig bij risicovolle activiteiten als raften, duiken of bungyjumpen.
  • Slik de juiste antimalariamiddelen, zodat u niet voor malaria behandeld hoeft te worden.

Zie ook de folder Hepatitis B.

 

HIV/AIDS


Wat is Hiv/AIDS?
AIDS wordt veroorzaakt door het humaan immunodeficiëntievirus (hiv). Het virus valt cellen aan die een belangrijk onderdeel zijn van de afweer en vernietigt deze cellen.  


Waar komt hiv/AIDS voor?

Het komt in alle landen voor. In de Westerse wereld hoofdzakelijk bij risicogroepen, zoals drugsverslaafden en personen met wisselende en onbeschermde (homo)seksuele contacten. In Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa en het Caribisch gebied komt het op veel grotere schaal onder heteroseksuele bevolkingsgroepen voor dan in Nederland.


Hoe kunt u Hiv/AIDS krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Het virus wordt bij bloed-bloedcontact of onbeschermd seksueel contact met een besmet persoon overgebracht.


Wat zijn de ziekteverschijnselen van Hiv/Aids?
Een hiv infectie kan de afweer sterk verminderen waardoor ziekteverwekkers die normaal gesproken worden tegengehouden makkelijk een infectie veroorzaken.  


Wat kunt u zelf doen om Hiv/Aids te voorkomen?
Hieronder staan adviezen over hoe u zich tegen hiv kunt beschermen. U beschermt zich zo niet alleen tegen hiv maar ook tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen en ziekten die via bloed worden overgedragen:

  • Gebruik een condoom bij seksueel contact. Neem condooms mee uit Nederland. Condooms in andere landen zijn niet altijd betrouwbaar of niet in de juiste maat verkrijgbaar.
  • Laat op reis geen piercings of tatoeages aanbrengen.
  • Ga het liefst voor de reis naar de tandarts. Stel tandartsbezoek tijdens de reis zo mogelijk uit.
  • Vermijd zo mogelijk injecties, infusen en bloedtransfusies.
  • Zorg er voor niet onnodig in een ziekenhuis terecht te komen.
  • Wees voorzichtig in het verkeer.
  • Wees voorzichtig bij risicovolle activiteiten als raften, duiken of bungyjumpen.
  • Slik de juiste antimalariamiddelen, zodat u niet voor malaria behandeld hoeft te worden.

 Voor meer informatie over Hiv/AIDS, klik hier.

 

ZIKA KOORTS


Wat is zikakoorts?

Zikakoorts is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De symptomen van deze infectieziekte hebben veel overeenkomsten met die van dengue (knokkelkoorts) en chikungunya

 

Waar komt zikakoorts voor?

Een aantal uitbraken is al langer gerapporteerd in Afrika en Zuidoost-Azië. Eind 2013 zijn er ook uitbraken gemeld in Frans-Polynesië en eilanden daaromheen. In 2015 heeft het virus zich verder verspreid naar Latijns-Amerika en voor grote uitbraken gezorgd.

 

Hoe kunt u zikakoorts krijgen en anderen besmetten?

Het virus wordt overgedragen door een beet van een besmette mug. De muggen die het zikavirus overbrengen zijn, net als bij dengue, met name overdag actief. De ziekte kan ook via seksueel contact overgedragen worden.

 

Wat zijn de ziekteverschijnselen van zikakoorts?

De ziekteverschijnselen van zikakoorts zijn meestal mild en kortdurend (2 tot 7 dagen). Klachten zijn koorts, conjunctivitis (ontsteking van slijmvlies van het oog), tijdelijke gewrichtsklachten (vooral in handen en voeten) en huiduitslag.  Er wordt aangenomen dat een zikavirusinfectie die is opgelopen tijdens de zwangerschap, een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Ook worden zikavirusinfecties met het Guillain Barre syndroom in verband gebracht.  

 

Wat kunt u zelf doen om zikakoorts te voorkomen?

Er is geen vaccin beschikbaar. Als u zich overdag tegen muggen beschermt, beschermt u zich tegen zowel dengue en chikungunya als tegen zikakoorts. Voor uitgebreide adviezen over hoe u zich het beste kan beschermen, zie de folder DEET op reis. Aan zwangere vrouwen wordt geadviseerd om niet naar gebieden te reizen waar uitbraken van het zikavirus voorkomen. Vrouwen die niet zwanger zijn, wordt geadviseerd om minimaal de eerste maand na terugkomst niet zwanger te worden. Artsen verwachten dat vrouwen het virus een maand na terugkomst niet meer in het lichaam hebben. U kunt het virus dan niet meer overdragen aan het kind. Gebruik in de tussentijd een condoom of een ander anticonceptiemiddel bij seksueel contact. In sperma kan het zikavirus nog langer dan één maand aanwezig zijn. Mannen die in een land zijn geweest waar het zikavirus heerst en een partner hebben die zwanger is of wil worden, wordt geadviseerd minstens twee maanden na terugkomst een condoom te gebruiken.

Zie voor veelgestelde vragen over zwangerschap en zika de RIVM-website