Home LCR

Fotobalk.jpg

VOORKOM VOEDSELINFECTIE

Besmet voedsel ziet er meestal normaal uit. Het kan goed ruiken en lekker smaken. U kunt door voedsel en drinkwater overdraagbare ziekten, zoals reizigersdiarree, hepatitis A, buiktyfus, cholera, dysenterie, polio en paratyfus, in belangrijke mate voorkomen met een goede hygiëne.

De belangrijkste regels:

  • Was uw handen ná gebruik van toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten.
  • Drink mineraalwater, thee, en vruchtensap. Géén kraanwater.
  • Maak ijsblokjes alleen van gekookt water.
  • Eet geen onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel is meestal goed.
  • Was groenten en fruit in schoon water. Bent u er niet zeker van of het water schoon is, was ze dan in gekookt water. Fruit kunt u beter zelf schillen.
  • Breng uw eten snel aan de kook (100°C) en laat het een kwartier doorkoken.
  • Eet geen rauw (tartaar) of halfrauw vlees of rauwe schelpdieren.
  • Kook losse melk altijd voor gebruik. Kook op warme dagen ook flessenmelk uit een aangebroken fles.
  • Bescherm uw voedsel tegen vliegen.
  • Bewaar etensresten in de koelkast, niet in een koeltas.
  • Gesteriliseerde producten (in blik, pot of foliepak) die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar. Vacuüm verpakt vlees of vleeswaar zijn niet houdbaar.
  • Hebt u buikpijn en/of diarree, blijf dan buiten de keuken. Was uw handen vaak en goed, zeker na gebruik van het toilet.
  • Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel het af in zuiver water. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon.

In het algemeen geldt:

  • Hygiëne vermindert de kans dat het voedsel wordt besmet met ziekteverwekkers.
  • Koelen vermindert de kans op vermenigvuldiging van bacteriën.
  • Verhitten doodt de meeste ziekteverwekkers.


Veel voorkomende ziekten via voedsel en drinkwater:

Andere ziekten die via voedsel en drinkwater worden overgedragen

 

REIZIGERESDIARREE


Wat is reizigersdiarree?
Reizigersdiarree is de meest voorkomende infectieziekte bij reizigers en wordt meestal veroorzaakt door de darmbacterie E. Coli.  


Waar komt reizigersdiarree voor?

De ziekte komt voor in (sub)tropische gebieden, vooral in minder ontwikkelde landen.


Hoe kunt u reizigersdiarree krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door eten en drinken van besmet voedsel of water. 


Wat zijn de ziekteverschijnselen van reizigersdiarree?
De aandoening verloopt in het algemeen mild en duurt drie tot vijf dagen. Kleine kinderen en ouderen met diarree lopen een groter risico op uitdroging.


Wat kunt u zelf doen om reizigersdiarree te voorkomen?
Reizigersdiarree kan worden voorkomen met goede hygiënische maatregelen. De suiker-zoutoplossing ORS (oral rehydration salts) gaat uitdroging tegen. ORS is verpakt in kleine zakjes en moet worden opgelost in lauw, vooraf gekookt water. Bij reizen in (sub)tropische gebieden is het verstandig ORS mee te nemen. ORS is in ons land verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Gezonde volwassenen kunnen bij waterige diarree loperamide (imodium®, diarem® of diacure®) gebruiken. Lees vooraf altijd de bijsluiter om na te gaan of u de medicatie mag gebruiken. Hebt u behalve diarree ook koorts, bloed bij de ontlasting of uitdrogingsverschijnselen (weinig plassen, veel dorst, sufheid), raadpleeg dan een dokter. Voor meer informatie zie de folder Reizigersdiarree.



HEPATITIS A

 

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus (HAV).


Waar komt hepatitis A voor?
De ziekte komt veel voor in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië, maar ook in landen in Oost-Europa en rond de Middellandse zee. In Nederland komt de ziekte zelden voor.


Hoe kunt u hepatitis A krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?

Dit virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater.


Wat zijn de ziekteverschijnselen van hepatitis A?
De ziekte veroorzaakt bij oudere kinderen en volwassenen geelzucht. Er kan sprake zijn van vermoeidheid, misselijkheid, koorts, verminderde eetlust en buikpijn. Bij kleine kinderen verloopt de infectie vaak ongemerkt. De klachten duren meestal een paar weken maar kunnen ook langer duren, tot wel 3 maanden.


Wat kunt u zelf doen om hepatitis A te voorkomen?
Bij bezoek aan de meeste (sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa en rond de Middellandse zee is vaccinatie aanbevolen. Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersadviseur of deze vaccinatie voor uw reis wordt geadviseerd. Algemene hygiëne maatregelen kunnen in zekere mate de kans op besmetting met het hepatitis A virus ook verkleinen, maar omdat hepatitis A heel besmettelijk is, is goede hygiëne alleen meestal niet voldoende. Voor de Algemene reizigersfolder waarin hygienemaatregelen zijn toegelicht, klik hier.

 

BUIKTYFUS


Wat is buiktyfus?
Buiktyfus is een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door eten of drinken van voedsel of water dat besmet is met de Salmonella typhi bacterie.  


Waar komt buiktyfus voor?

De ziekte komt voor in Centraal- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika. De ziekte komt zelden voor in Nederland. Zie advies per land.  


Hoe kunt u buiktyfus krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Buiktyfus kan worden veroorzaakt door het eten of drinken van voedsel of water dat besmet is met de Salmonella typhi bacterie. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van onvoldoende gaar vlees, kip of eieren of door het drinken van ongekookte melk.


Wat zijn de ziekteverschijnselen van buiktyfus?
Koorts en hoofdpijn, buikpijn en minder eetlust. Later kunnen sufheid en rode vlekken op de huid van de buik ontstaan. Mensen kunnen erg ziek zijn of zelfs overlijden.  


Wat kunt u zelf doen om buiktyfus te voorkomen?
Afhankelijk van de bestemming, de reisduur, de reisomstandigheden en persoonlijke omstandigheden is vaccinatie aanbevolen. Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersadviseur of deze vaccinatie voor uw reis wordt geadviseerd. Vaccinatie beschermt echter niet voor 100%. Besmetting met Salmonella kan worden voorkomen door zeer strenge hygiënische maatregelen, vooral bij het bereiden van voedsel. Voor de Algemene reizigersfolder waarin hygienemaatregelen zijn toegelicht, klik hier. Voor meer informatie over buiktyfus, klik hier.

 

CHOLERA


Wat is cholera?

Cholera wordt veroorzaakt door besmetting met de bacterie Vibrio cholerae.


Waar komt cholera voor?

De ziekte komt vooral voor in minder ontwikkelde landen. Er zijn vaak epidemieën in Azië, Latijns-Amerika en Afrika.  


Hoe kunt u cholera krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?

De Vibrio cholerae bacterie bevindt zich in oppervlaktewater, met name brak water. U kunt de ziekte oplopen door inname van besmet water of voedsel.    


Wat zijn de ziekteverschijnselen van cholera?

Het typische beeld van cholera begint met het acuut optreden van braken en grote hoeveelheden waterige diarree. Bij ernstige cholera treedt door de grote hoeveelheden waterdunne diarree ernstige uitdroging op.


Wat kunt u zelf doen om cholera te voorkomen?

Door het in acht nemen van hygiënische maatregelen kunt u cholera voorkomen. Voor de Algemene reizigersfolder waarin hygienemaatregelen zijn toegelicht, klik hier. In landen waar cholera voorkomt loopt u als reiziger weinig risico een ernstige vorm van deze ziekte op te lopen. Bovendien biedt vaccinatie slechts een kortdurende en beperkte bescherming. Daarom hoeft u zich niet tegen cholera te laten vaccineren. In Nederland wordt niet meer tegen cholera gevaccineerd.

VOSSEN-EN HONDENLINTWORM


Wat is vossen- en hondenlintworm?

De vossen- en hondenlintworm (Echinococcus multilocularis en granulosus) is een parasiet die bij de vos en de hond voorkomt door het eten van een besmet prooidier.  


Waar komt vossen- en hondenlintworm voor?

De vossenlintworm komt in Midden-Europa tussen het Zwarte Woud en Noord-Italië voor. De hondenlintworm komt in het Middellandse Zeegebied voor.  


Hoe kunt u vossen- en hondenlintworm krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?

De lintworm die in vossen of honden ontstaat zal eitjes uitscheiden die met de ontlasting in de omgeving terecht komen. De mens kan besmet raken door deze eitjes binnen te krijgen via voedsel. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen.  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van vossen- en hondenlintworm?

Voor vos, hond en kat is de ziekte geheel onschadelijk. Bij de mens kan de lintworm ernstige schade veroorzaken aan organen.


Wat kunt u zelf doen om vossen- en hondenlintworm te voorkomen?

Er is geen vaccin beschikbaar. Vermijd in genoemde gebieden contact met honden en vossen. Eet in deze streken ook geen ongekookte bosvruchten. Die kunnen besmet zijn. Voor meer informatie over vossen- en hondenlintworm, klik hier.  

 

HEPATITIS E


Wat is hepatitis E?

Hepatitis E is een ontsteking van de lever veroorzaakt door het hepatitis E-virus (HEV).  


Waar komt hepatitis E voor?

Hepatitis E komt vooral in niet- westerse landen voor, maar kan wereldwijd voorkomen.  


Hoe kunt u
hepatitis E krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?
Mensen kunnen dit virus krijgen via (drink)water bij slechte hygiënische omstandigheden, besmet bloed, besmet onvoldoende verhit vlees van jonge varkens, wilde zwijnen en herten of via contact met de uitwerpselen van deze besmette dieren.  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van hepatitis E?

De symptomen worden lijken op die van hepatitis A. De meeste mensen krijgen echter geen symptomen. Klachten die kunnen ontstaan zijn koorts, misselijkheid, buikklachten, jeuk en het oogwit en de huid kunnen een gele kleur krijgen.  


Wat kunt u zelf doen om hepatitis E te voorkomen?

Er is geen vaccin beschikbaar. Het is verstandig om algemene preventieve maatregelen te nemen, zoals handen wassen na toiletbezoek en geen ongekookt water, ongewassen fruit, ijsblokjes en onvoldoende verhit vlees eten of drinken. Voor de Algemene reizigersfolder waarin hygienemaatregelen zijn toegelicht, klik hier. Voor meer informatie over hepatitis E, klik hier.  


POLIO


Wat is polio?
Polio (kinderverlamming) wordt veroorzaakt door besmetting met het poliovirus.  


Waar komt polio voor?

In 1988 heeft de WHO een programma opgezet met het doel polio uit te roeien. Voor die tijd kwam de ziekte in 125 verschillende landen voor, sindsdien is het aantal gevallen gedaald van 350000 naar 416 en komt de ziekte alleen nog maar in 3 landen voor (Afghanistan, Nigeria en Pakistan). In 2014 heeft het virus zich echter weer naar verschillende landen verspreid. De WHO heeft hierdoor het vaccinatiebeleid voor bepaalde landen tijdelijk aangepast.  


Hoe kunt u polio krijgen en hoe kunt u anderen besmetten?

Het virus wordt overgedragen van mens op mens via de ontlasting of door met ontlasting besmet voedsel en/of drinkwater.  


Wat zijn de ziekteverschijnselen van polio?

Meestal verloopt de infectie zonder verschijnselen. Er kan sprake zijn van een griepachtig beeld en soms treden (tijdelijke) verlammingsverschijnselen op (1 op 200 infecties lijdt tot blijvende verlammingsverschijnselen). Meestal is het een verlamming van de benen, maar het kan ook voorkomen aan de ademhalingsspieren.  


Wat kunt u zelf doen om polio te voorkomen?

De meeste mensen die na 1950 in Nederland of een ander westers land geboren zijn, zijn als kind gevaccineerd. Hierdoor komt polio in Nederland niet meer voor. Bent u tien jaar of langer geleden gevaccineerd, laat u zich dan voor vertrek opnieuw tegen polio vaccineren. Laat u altijd persoonlijk adviseren door een deskundig reizigersadviseur of deze vaccinatie voor uw reis wordt geadviseerd. U kunt zich vaccineren tegen polio met het DTP-vaccin. Dit is een combinatievaccin waarmee u ook wordt beschermd tegen de tetanus en difterie. Voor meer informatie over polio, klik hier.